Suplements nutricionals : Què és la Q10?

mitocondriaSegurament n’haureu setit a parlar en els darrers anys. La Q10 o ubiquinona és una substància semblant a les vitamines. Es troba a les mitocòndries de les cèl·lules de tot el cos (especialment al cor, fetge ronyons i musculatura). La seva importància és que sense Q10 el cos no podria viure perquè participa en la producció de la energia que el cos necessita i també té una important funció antioxidant.

Perquè és interessant prendre suplements de Q10?

antiaging

El nostre cos la sintetitza en petites quantitats i el reste l’obtenim de la dieta d’aliments com la carn, la soja o el peix.  Els experts asseguren que els nivells corporals de Q10 disminueixen amb la edat. Així, als 20 anys en tenim un 100%, als 40 un 70% i als 80 un 40%. Però el més sorprenent són els resultats de l’estudi Q-symbio fet per cardiòlegs del Nord d’Europa, on s’ha   vist una reducció del 43% de la tasa de mortalitat en els pacients amb insuficiència cardíaca que van prendre suplements de Q10 junt a la seva medicació habitual en comparació amb els què no en van prendre.

Per les seves dues funcions principals, producció d’energia i poder antioxidant, i segons els resultats dels estudis científics publicats, la suplementació de Q10 està indicada en situacions de:

  • Persones amb cansanci o falta d’energia
  • Per prevenir l’envelliment cel·lular i de la pell (efecte antiaging)
  • Persones que practiquen esport
  • Persones amb hipertensió arterial
  • Persones que prenen estatines per reduir el colesterol doncs alleugera els símptomes de dolor muscular que pot produir aquesta medicació.
  • I també en persones amb problemes a les genives o periodontitis.

El que sí és important és que us assessoreu per un professional de la salut que en tingui coneixement abans de prendre res pel vostre compte. Cal assegurar-se de prendre la dosi correcta en cada situació, i que el producte escollit en contingui la quantitat necessària, doncs sino no us farà cap efecte; que sigui fiable, eficaç i sobretot segur, consell que extrapolo a tots els suplements nutricionals que consumiu. Escolliu sempre el producte que estigui avalat per estudis científics que demostrin la seva eficàcia i seguretat i que aquesta informació estigui a disposició del consumidor. Malauradament avui en dia hi ha un ampli mercat de productes a l’abast de tothom i amb poca informació fiable al respecte. Tot i no ser medicaments, els suplemets nutricionals ténen les seves indicacions i no és convenient consumir-los pel nostre compte doncs estareu d’acord amb mi que amb la salut no s’hi juga, oi?

Bea Almenar – Metgessa nutricionista

    654 33 84 22  – info@nutricoach.cat                                                                           Centre Mèdic MIPS – Igualada                                                                                       Centre Mèdic CCCM  – Vilafranca del Penedès

This post is also available in: Spanish

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *