La Dieta Alcalina

beguda-alcalina_nutricoachL’acidesa emmalalteix el cos humà.  Què és el pH? 

El PH o  “potencial de hidrogen” indica el grau d’acidesa o alcalinitat de una dissolució. L’aigua té un pH de 7 per la qual cosa es diu que es neutra. En una escala de 0 a 14 en dissolucions aquoses, per sóta de 7 el pH és àcid, i per sobre de 7 és alcalí. Com a exemple, l’àcid clorhídric de l’estòmac que serveix per digerir els aliments és extremadament àcid doncs té un pH de 0. En canvi el clor (lleixiu) és molt alcalí doncs té un ph de 12,4. Tant un com l’altre són molt corrosius al tenir ph extrems.

El ph de la sang és lleugerament alcalí, i ha d’estar entre 7,35 i 7,45.

Les cèl·lules són les unitats bàsiques funcionals del cos. Són les unitats vives més petites que “mengen i eliminen”, és a dir, incorporen de la circulació sanguínia l’oxígen i els nutrients, produeixen substàncies i energia, i eliminen els productes de desfet. Les cèl·lules sanes viuen en un entorn lleugerament alcalí, que permet aquest intercanvi equilibrat. Quan s’acidifica l’entorn, es dificulta tant l’aport com l’eliminació de substàncies, de manera que per una banda la cèl·lula emmalalteix per falta d’oxigen i nutrients, i per l’altra s’acumulen les substàncies de desfet que no es poden eliminar; la “brossa” s’acumula al voltant de les cèl.lules i s’obstrueix la circulació, i això impedeix que arribin els nutrients o els fàrmacs: que no puguin actuar i en conseqüència no siguin eficaços i necessitem dosis més altes, o que apareguin efectes indesitjables, toxicitats, etc.

Per un bon funcionament del cos humà, es necessita que l’entorn pericel·lular sigui lleugerament alcalí, i alhora hi hagi un bon funcionament dels filtres del cos com el ronyó, el fetge, els pulmons i la pell a través dels quals s’eliminen les substancies de desfet i les toxines.

En conseqüència direm que l’acidesa emmalalteix el cos humà.

Quines situacions ens produeixen acidesa?

L’alcohol, el tabac, el cafè, alguns fàrmacs, el sedentarisme que no estimula la circulació ni l’oxigenació dels teixits, les begudes amb cafeïna o ensucrades, no beure suficient aigua, menjar poca fruita, verdura i fruits secs, beure poques infusions, l’excés de greix saturat i de carns processades, l’excés de sucre i farines refinades, coure molt els aliments, entre d’altres produeixen acidesa al cos.

Una bona hidratació és fonamental per “netejar” els filtres del cos i estimular el drenatge i l’eliminació de les substancies de desfet. Però si bevem molt i no alcalinitzem el medi podria tenir efecte contrari i acumular-se líquid, això passa sovint en persones que bevent més i menjant menys enlloc d’aprimar-se s’engreixen. 

Per seguir una dieta alcalina s’han de conèixer bé els aliments i saber-ne la freqüència de consum. Un bon començar seria preparar-vos cada dia una beguda alcalina. Aquesta és la recepta:

1 litre d’aigua  +  1 cullerada de postre de bicarbonat sòdic + el suc de 3 llimones + 1 polsim de cayena o pimentó

Si estàs interessat en seguir una dieta alcalina pots contactar amb mi, ens podem veure a la consulta d’ Igualada o a Vilafranca del Penedès

Bea Almenar – metgessa nutricionista

info@nutricoach.cat – 654 33 84 22

This post is also available in: Spanish

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *